Pomembno obvestilo

Ambulatna v Dupleku je zaprta.

V kratkem bo na istem naslovu na volju nova koncesionarka.

Povezave do informacij o COVID-19:

- Republika Slovenija (portal GOV.si)

- Nacionalni inštitut za javno zdravje

 

Pokličite

02 22 81 500

Delovni čas

PON: 13.00 - 17.00 TOR: 8.00 - 12.00 ČET: 14.00 - 18.00 PET: 8.00 - 12.30

Storitve / Fiksna in snemna protetika

Storitve

Fiksna in snemna protetika

 • Inlaj in onlaj sta protetični alternativi plombiranju zob. Prepariran zob se odtisne in iz odtisa se izlije odlitek. Tako dobimo model zoba. Na modelu nato zobni tehnik iz poljubnega materiala izdela manjkajoči del, ki se potem cementira v oskrbovan zob. Prednost takšne oskrbe je v boljši kvaliteti materialov. Materiali, ki jih uporabimo so lahko zlato, plastika ali porcelan. Postopek zahteva več sej za dokončno oskrbo.

  Zobnega tehnika lahko nadomesti sodobna tehnologija (CAD-CAM). Ta omogoča rešitev eni seji. Zob prepariramo, ga posnamemo s kamero in na nastalem optičnem odtisu virtualno zmodeliramo ustrezen nadomestek. Tega nato precizna freza izbrusi iz bloka porcelana. Dobimo visoko kvalitetni izdelek vrhunske estetike. Obdelamo ga na ustrezen način in zalepimo v zob. Postopek traja dve uri. Na ta način lahko izdelamo porcelanske inleje, prevleke in luske. Takšna oskrba zagotavlja najvišje možne standarde sodobne stomatologije.
 • Kadar zoba več ne moremo oskrbeti s plombami ali inleji, se odločimo za izdelavo nove zobne krone – prevleke. Postopek je podoben kot pri izdelavi inleja, le da je tokrat zajeta krona zoba v celoti. Za oskrbo zoba z prevleko imamo na izbiro vrsto materialov. Prevleke iz plastičnih materialov so primerne za kratko in dolgoročno začasno oskrbo. Kot trajna rešitev niso primerne, ker plastični materiali prav dolgo ne vzdržijo griznih sil, pa tudi njihova obraba je velika. Klasična fasetirana prevleka, ki je kombinacija kovine in plastike, je standard iz naslova zdravstvenega zavarovanja. Zob je po navadi v celoti izdelan iz kovine, le na prednji strani ima nalepljeno plastično faseto – lusko, ki izboljša videz. Ta faseta se s časom precej obrabi. Tudi barva se spreminja in je zato prevleka vedno manj lepa in zmeraj bolj opazna. Na plastično faseto se obloge lepijo bolj kot na porcelansko.

  Estetsko in kvalitetno jo nadgrajuje kovinsko-keramična prevleka. Tudi ta ima osnovno ogrodje iz kovine, vendar je na vse ploskve zoba napečen porcelan, tako da je zob ves bel. Porcelan je material, ki se ga najraje poslužujemo za imitacijo zob. Je trden, dolgoživ in ne spreminja lastnosti in videza. Na kvaliteto in estetiko obeh vrst prevlek vpliva izbira kovinske zlitine.

  Vrhunec estetske oskrbe zob so polne porcelanske prevleke. So brez kovinskega ogrodja in po vsej debelini iz porcelana. Barva in globina, prepustnost za svetlobo, fosforescenca in še marsikatere optične lastnosti porcelana, so skoraj identične zobni sklenini. Njihovega videza ne prekaša noben drug material v zobozdravstvu. Ločevanje lepo izdelane polne porcelanske prevleke, inleja ali luske od naravnega zoba je težavno tudi za strokovnjake. Najprimernejše so za oskrbo sprednjih zob.

  Kovinsko-keramična in polna porcelanska prevleka sta nadstandardni storitvi in je zanju potrebno doplačilo.
 • Z mostičkom nadomestimo enega ali več izgubljen zob. Sestavljajo ga prevleke na nosilcih in členi, ki zapolnjujejo vrzeli nastale zaradi izgube zob. Materiali za uporabo so takšni kot pri prevlekah, le z nekaterimi omejitvami.

  S plastičnimi materiali začasno oskrbimo manjše vrzeli. Tudi polna keramika kljub svoji visoki estetski vrednosti ni primeren material za oskrbo večjih vrzeli, zato pa je primerna za nadomeščanje posameznega sprednjega zoba.

  Večina mostičkov je zato kovinska s plastičnimi fasetami in pa predvsem kovinsko-keramičnih, kjer se kot kovinska osnova uporablja jeklo. S to vrsto protetičnih izdelkov lahko oskrbimo tudi zelo dolge vrzeli, kadar npr. manjkajo trije zobje zaporedoma.
  br> Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ima pri ugotavljanju pravice do izdelave mostička skopa pravila. Standardni material je kot pri fasetirani prevleki. Kadar manjkajo do štirje zobje spredaj, ste do mostička upravičeni. Upravičeni ste tudi, kadar vam zadaj manjkajo trije zobje zaporedoma, ki pa niso na koncu zobne vrste. Pa tudi, kadar vam manjka pet zob v dveh ali več vrzelih, če so vrzeli prekinjene z enim zobom. Dodati je potrebno, da ste do mostička upravičeni le, če stroški mostička ne presegajo stroškov izdelave delne proteze.
 • Z delno protezo nadomeščamo manjkajoče zobe, kadar jih ne moremo nadomestiti z mostički. Najpogosteje je to takrat, ko manjkajo zadnji zobje, ki bi nosili mostiček. Izdelamo jo tudi takrat, ko preostali zobje sicer omogočajo izdelavo mostička, vendar za tako vlogo niso primerni. Izdelava delne proteze je cenovno ugodna, zato je pogosto odobrena s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje kot cenejša alternativa izdelave mostičkov.

  Izdelava delne proteze je preprosta. Rokovanja z njo se uporabniki hitro naučijo. Tudi čiščenje proteze je preprosto in učinkovito. Proteza v začetku predstavlja tujek v ustih in moti govor in žvečenje, a se je nanjo lahko navaditi in tako hitro postane »del telesa«.

  Ločimo dve vrsti protez glede na uporabo materiala za bazo proteze. To je lahko akrilat, lahko pa je baza ulita iz ustrezne kovine.

  Akrilna proteza se na preostale zobe pričvrsti z žičnatimi zaponami. Je precej debela in dosti slabša od proteze z ulito bazo. Žvečne sile se večinoma prenašajo na kosti čeljusti in lahko povzročijo izgubo podporne kosti, zato je primerna kot začasni nadomestek. Ker pa je cenovno ugodna, je iz strani Zavoda za zavarovanje Slovenije opredeljena kot definitivna rehabilitacija.

  Boljša in dražja je proteza z ulito kovinsko bazo. Baza proteze z zaponami in naslonkami na zobeh tvori togo celoto, kjer se grizna sile enakomerno razporedijo med zobe in čeljustno kost, kar omogoči dolgo življenjsko dobo proteze, zob in podporne kosti. Baza proteze je zaradi uporabe kovine zelo tanka in se je nanjo lažje navaditi. Za takšno protezo je potrebno doplačilo.

  Proteza z ulito bazo se lahko na preostale zobe v ustih pripenja z različnimi veznimi elementi, ki nadomestijo zapone, ker se te včasih vidijo in motijo estetiko. V takem primeru se preostale zobe v ustih oskrbi s prevlekami, v katere se tudi vgradi vezne elemente. Takšna fiksno-snemna protetična oskrba je zelo pogosta praksa v ordinaciji.

  Ostali deli proteze in zobje so iz akrilata. Umetni zobje obstajajo v različnih odtenkih barve zob in različnih oblikah ter velikosti, tako da se zmeraj najde harmonija z naravnimi zobmi. Lahko se preoblikujejo in prilagodijo funkciji. Umetni zobje se ločijo po ceni glede na kvaliteto in način izdelave iz akrilata. Izdelava proteze zahteva več faz in obiskov pri zobozdravniku.
 • S totalno protezo oskrbimo brezzobo čeljust. Lahko je iz akrilata ali pa ima ulito kovinsko bazo, kot jo priporočamo pri delni protezi. Izbira materiala pri totalni protezi ni tako pomembna. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije krije stroške izdelave akrilne proteze.

  Kadar v zgornji čeljusti ostane eden zob ali dva, je bolje takšne zobe izdreti in napraviti totalno protezo. Zgornja totalna proteza zaradi velike stične površine med protezo in čeljustno sluznico zelo dobro drži. Je zelo uspešna oblika rehabilitacije. Zaradi sprememb na čeljusti pa jo je od časa do časa potrebno prilagoditi.

  V spodnji čeljusti je totalna proteza manj uspešna. Zaradi dinamičnega okolja in majhne stične površine s sluznico čeljusti proteza slabo drži. Za stabilnost proteze je potrebno ravnovesje med mišicami ustnega dna, jezika in žvečnimi mišicami. Za dosego tega pa je potreben čas in potrpljenje. Pri izredno neugodnih pogojih za izdelavo spodnje totalne proteze se zato priporoča kombinirana rehabilitacija z implantati, ki protezo dodatno pričvrstijo.

  Mnogotere kombinacije kvalitete, barve, oblike in postavitve zob dajejo dobre estetske in funkcionalne rezultate. Za izdelavo totalne proteze je potrebno več obiskov pri zobozdravniku.