Pomembno obvestilo

Ambulatna v Dupleku je zaprta.

V kratkem bo na istem naslovu na volju nova koncesionarka.

Povezave do informacij o COVID-19:

- Republika Slovenija (portal GOV.si)

- Nacionalni inštitut za javno zdravje

 

Pokličite

02 22 81 500

Delovni čas

PON: 13.00 - 17.00 TOR: 8.00 - 12.00 ČET: 14.00 - 18.00 PET: 8.00 - 12.30

Storitve / Preventiva

Storitve

Preventiva

 • Zaradi nenatančne ustne higiene ostajajo na zobeh zobne obloge. V te obloge se ujame kalcij iz sline. Tako nastane zobni kamen. Le tega je brez strokovne pomoči težko odstraniti.

  Zobni kamen odstranjujemo po potrebi, ko se nabere, vendar je priporočljivo, da med dvema sejama čiščenja preteče najmanj šest mesecev. Po čiščenju kamna zobe še spoliramo. Kamen čistimo z ultrazvočnim čistilcem. Včasih se na zobeh pojavijo obarvane obloge. Nastanejo zaradi nikotina ali barvil v čaju, kavi, rdečem vinu in hrani. Lahko so posledica razrasti bakterij, katerih kolonije so črno obarvane. Take zobe najlažje očistimo s peskanjem.

  Čiščenje kamna in odstranjevanje oblog in poliranje zob so za odrasle osebe samoplačniške storitve, otroci in mladina do 18. leta pa so do njih oproščeni iz naslova Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
 • Je namenjen odkrivanju kariesa in ostalih zobnih in ustnih bolezni, še preden postanejo bolezenski procesi obsežni in tako ogrožajo zdravje zob in ustne votline.

  S preventivnimi pregledi začnemo že pri otrocih. V sklopu sistematskega pregleda se prvi pregled opravi med 6. in 12. meseci in nato vsako leto. V osnovni šoli se takšni pregledi opravljajo vsako leto, v srednji šoli, pa v prvem in tretjem letniku. Študentje imajo preventivni pregled v prvem letniku. Nato so ljudje prepuščeni sami sebi.

  Po pravilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ste upravičeni do zobozdravniškega pregleda največ enkrat na leto.
 • Pomemben dosežek preventivnega zobozdravstva je preprečevanje kariesa na griznih ploskvah zob. S preprostim in učinkovitim postopkom s plastičnimi materiali zalijemo tiste dele zoba, ki jih je težko oz. nemogoče očistiti.

  Rezultati tega preventivnega zdravljenja so osupljivi.

  Pojavnost kariesa pri mladini se je v Sloveniji po uvedbi Nacionalnega programa za izboljšanje oralnega zdravja, ki vsebuje tudi zalitje fisur, zmanjšala za štiri krat. Najpomembnejša je zaščita prvih kotnikov, ki začnejo izraščati med 6. in 7. letom starosti. Do zalitja fisur so upravičeni otroci in mladina do 18 leta starosti in študentje.
 • Razvoj tehnologije in materialov dajeta možnost za nove pristope v zobozdravstvu. Pod določenimi kriteriji je mogoče kariozno lezijo pozdravit. Vrtanje tako ni potrebno. Začetni karies je mogoče ustaviti in načeto sklenino remineralizirati.

  Postopek ni zahteven, a je za uspešno zdravljenje potrebno dosledno sodelovanje pacienta. Storitev je samoplačniška.